Don Bradman

Don Bradman
Personlig information
Kæle/øgenavnThe Don, The Boy from Bowral, White Headley Rediger på Wikidata
Født27. august 1908 Rediger på Wikidata
Cootamundra, New South Wales, Australien Rediger på Wikidata
Død25. februar 2001 (92 år) Rediger på Wikidata
Kensington Park, Sydaustralien, Australien Rediger på Wikidata
DødsårsagLungebetændelse Rediger på Wikidata
GravstedBowral[1] Rediger på Wikidata
Højde173 cm Rediger på Wikidata
BarnJohn Bradman[2] Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­stedBowral High School[3] Rediger på Wikidata
BeskæftigelseCricketspiller, skuespiller Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
UdmærkelserSport Australia Hall of Fame (1985),
Den australske sportsmedalje (2001),
Wisden Cricketer of the Year (1931),
Australian National Living Treasure,
Knight Bachelor (1949) med flere Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Donald George 'Don' Bradman (født 27. august 1908, død 25. februar 2001), ofte kaldet "The Don" var en australsk cricketspiller, der i brede kredse er kendt for at være den bedste batter nogensinde.[4] Hans karrieregennemsnit i test cricket i batting på 99,94 er mange steder betegnet som den største bedrift af en sportsmand på tværs af sportsgrene.[5]

Historien om, at Bradman som barn øvede sig med en stump (en pind, der er den del af gærdet) og en golfbold, indgår i australsk folklore. Bradmans bratte opstigning fra cricket i bushen til det australske test cricket-hold fandt sted i løbet af blot to år. Inden sin 22-års fødselsdag havde hans sat en række scoringsrekorder, hvoraf nogle fortsat er gældende, og han blev et australsk sportsidol, da depressionen var på sit højeste i 1930'erne.

Gennem en tyve år lang karriere scorede Bradman så stabilt højt, at han med den tidligere australske holdkaptajn Bill Woodfulls ord var "lige så meget værd som tre andre battere."[6] Englænderne udviklede en taktik kaldet "Bodyline" udelukkende med henblik på at begrænse hans scoring. Som holdkaptajn og holdleder havde Bradman altid fokus på offensivt, underholdende spil, hvilket tiltrak tilskuere i hobetal. Han hadede den konstante opmærksomhed og beundring, og de havde betydning for hans omgang med andre mennesker. Fokusset på hans individuelle præstationer belastede hans forhold til nogle holdkammerater, holdledere og journalister, der opfattede ham som indelukket og på vagt. Efter en tvungen pause på grund af anden verdenskrig gjorde han på dramatisk vis comeback som kaptajn på det australske landshold, der på en turné til England i 1948 blev kendt som "De uovervindelige" med en række rekorder til følge.

Bradman var en kompleks natur og meget determineret, og han havde ikke nogle nære menneskelige relationer. Han fastholdt en position som en fremtrædende holdleder, udtagelsesleder og forfatter gennem tre årtier efter sin pensionering som aktiv spiller. Selv efter at han som ældre trak sig tilbage og blev noget af en eneboer, blev hans mening fortsat værdsat, og hans position som nationalhelt i Australien blev fastholdt, mere end 50 år efter han stoppede som som test-cricketspiller, kaldte Australiens premierminister John Howard i 2001 ham for "den største nulevende australier." Hans portræt findes på flere frimærker og mønter, og der åbnede et museum om ham, mens han stadig levede. På 100-årsdagen for hans fødsel, 27. august 2008, udgav den Kongelige Australske Mønt en $5-erindringsmønt med hans portræt. I 2009 blev han optaget i Cricket Hall of Fame.

  1. ^ Navnet er anført på svensk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  3. ^ Navnet er anført på svensk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  4. ^ "Don Bradman". espncricinfo.com. Arkiveret fra originalen 8. juni 2017. Hentet 8. december 2017.
  5. ^ Hutchins, Brett (2002). Don Bradman: Challenging the Myth. Cambridge University Press. s. 21. ISBN 0-521-82384-6.
  6. ^ "The Don". ABC. 2. marts 2001. Arkiveret fra originalen 5. februar 2008. Hentet 8. december 2017.

Developed by StudentB